поучително
ДАО-то на Пух
Имало един човек, който не обичал да вижда следите от стъпките и сянката си. Решил да се отърве от тях и започнал да тича. Но докато тичал, се появили още повече следи от стъпки, а сянката му го следвала неотклонно. Мислел, че тича много бавно, хукнал по-бързо, докато накрая се строполил и умрял. Ако беше спрял - нямаше да има стъпки. Ако си беше полегнал на сянка - сянката му щеше да изчезне.
Бенджамин Хоф


мисъл
Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости.
Алберт Айнщайн


Пеликан в Бландингс
А е хубаво от време на време да се криеш от жените. Чел съм в романите, че няма по-приятно нещо от задушевен разговор с интелигентен представител на другия пол. И сигурно е така, но моментът трябва да бъде внимателно подбран. Не е нещо, към което трябва да се втурнеш със затворени очи.
Пелъм Гренвил Удхаус


Голямото накисване
Какъв урок за всички нас — никога да не отписваме човек като некадърник, само защото през целия си живот е постъпвал като пълен некадърник. Често той се нуждае само от стимул, за да разкрие скритите си качества. Ето че идва кризисен момент и неговите изпълнителски способности блесват с пълна сила.
Пелъм Гренвил Удхаус


Дао Дъ Дзин
Извива ли се,
запазва се цяло.
Лао Дзъ


Дао Дъ Дзин
Във вълнението главно е спокойствието.
Лао Дзъ


Галахад в Бландингс
Странно, но всички млади момичета ми изглеждат седемнайсетгодишни. И ти ще го забележиш, като станеш на моята възраст. Значи тя се докачи?
Пелъм Гренвил Удхаус


Смъртта на лорд Еджуеър
Разбрах, че за да получи нужната информация, човек трябва да подхожда внимателно.
Агата Кристи


Алхимикът
Съкровищата излизат на повърхността на земята благодарение на поройните дъждове, но същото това прииждане на водата отново ги заравя в земята.
Паулу Коелю


Алхимикът
Не можеш да се довериш на някого, ако не познаваш дома му.
Паулу Коелю


Алхимикът
Обичай пустинята, но никога не й се доверявай напълно.
Паулу Коелю


Академик Невиждан
Млада госпожице, пиянството носи равенство на човечеството. То е окончателната демокрация, стига да ви харесват подобни неща. Пияният просяк е също толкова пиян колкото един лорд, и обратното. Случвало ли ви се е да забелязвате, че всички пияници се разбират взаимно, независимо колко пияни са и колко различни могат да са матерните им езици?
Тери Пратчет


Академик Невиждан
По-добре бързо да мине, отколкото да се минеш, както казваше баба ми.
Тери Пратчет